این قله که صدها سال است قلعهای کوچک از دوران ساسانی را برفراز خود حفظ نموده، یکی از قلل خطالرأس شمالی توچال محسوب میشود.
قلعه دختر که اسم اصلی آن قزل ماما به معنی قصر دخترک می باشدو ارتفاع آن 3180 متر از سطح دریا میباشد و در بین دو دهکده ییلاقی و خوشنشین شهرستانک و آهار قرار داردا
این قلعه بر فراز این کوه خرابه ای از دوران ساسانی است که از این بنای باستانی که در روزگاران کهن به عنوان آتشکده مورد استفاده می کردند اکنون بجزچند دیوار پهن و طاق گهواره ای شکل چیزی بر جای نمانده است. در منابع تاریخی به نام معبد قصران، در بین اهالی آتشگاه یا ادران و در زبان مردم شهرستانک و لورا و کسیل بنام قزل ماما و قز ماما مرسوم است. قز در زبان ترکی به معنی دختر و مراد از دختر و ماما، آناهیتا الهه آب و زایش است که آتشگاه به وی منسوب می باشد
این بنا که از سنگ ساروج ساخته شده است و به دلیل موقعیت آن با چشم انداز زیبا و وصف نشدنی به دهات اطراف اشراف دارد . قلعه دختر در عصر ساسانی و به فرمان اردشیر و به نام ناهید ایزد دختر زردشتی بنا شده است. ساختمان آن را دو طبقه و از سنگ و کلوخ ساختهاند که در آن تزئینات گچبری نیز به کار رفته است. آنچه اکنون از آن بنا دیده میشود بقایای دو تالار و یک دالان از طبقه اول است. طول تالارها ۴ متر و ۶۰سانتیمتر و عرض تالار غربی ۳ متر و ۱۵ سانتیمتر و عرض تالار شرقی ۲ متر و ۶۰ سانتیمتر است. پهنهای که آتشگاه روی آن ساخته شده به شکل مربعی است که اضلاع آن هر یک حدود ۱۰ متر و شیب آن از جنوب به شمال قریب به ۸۰/۱ متر است که از مصالح فشرده سنگ و ملات گچ شیب را پر کردهاند. ابعاد کل این بنای مربع شکل ۱۰ متر و ۹۵ سانتیمتر در ۹ متر و ۹۰ سانتیمتر است.
برای صعود به قله دو مسیر وجود دارد
صعود از روستای آهار:
روستای آهار در شمال شرقی تهران در بخش اوشان، منطقه رودبار قصران قرار گرفته است. باغستان و روستای قدیمی خوش آب و هوایی که به دلیل داشتن طبیعت بکر همیشه مورد توجه بسیاری از گردشگران و طبیعت دوستان بوده است. با غ ها و درختان کهن سال زیبایی کم نظیر و چشم نوازی به این تکه از دامنه های البرز بخشیده است.آهار در حقیقت در محل تلاقی دو تنگه ای قرار دارد که یکی به سمت شمال غرب به ده تنگه و دیگری به سمت جنوب غرب به منطقه و مزارع و آبشار شکر آب و قله توچال و مرز شهرستانک منتهی می شود .
برای صعود قله قلعه دختر به سمت ده تنگه می روید . برای رفتن به ده تنگه پس از رسیدن به میدان آهار و گذر از یک پل آهنی درهمان ابتدای راه به یک دوراهی می رسید که راه سمت راست را انتخاب و پس از طی مسافتی در کوچه باغهای آهار و عبور از کنار رودخانه پر آب و خروشان به مسیر مالرویی که تا انتهای دره ده تنگه ادامه دارد رسیده تمامی مسیر را درختان زیبای چنار و گردو و سایر درختان میوه فرا گرفته است و چندین آبشار کوچک و بزرگ با جوش و خروش فراوان دیده می شود.
ده تنگه مکانی خوش آب و هواست که باغات روستای آهار محسوب می شود و چند خانه نیز کنار چشمه ایی بزرگ ساخته شده است . پس از ده تنگه با تراورس کردن رودخانه به سمت غرب ( سمت چپ مسیر حرکت ) به سمت گردنه زارگاه حرکت صورت می گیرد . از مشخصات مسیر دره ایست که که به سمت غرب ادامه داشته و و در ابتداری دره باغ و خانه ای روستایی و کمی بعد آبشار بزرگ ده تنگه در جنوب و سمت دیگر دره و باغی کوچک در بالا و پایین مسیر پا کوب مشخص است .
مسیر ماشین رو تا روستای آهار :
تهران – اتوبان بابایی ، خیابان استخر ، لشگرک ، جاده فشم ،شهر اوشان ، روستای آهار
( ماشین را در روستانی آهار پارک کنید )
صعود از روستای شهرستانک
معرفی منطقه:
شهرستانک روستایی بسیار خوش آب و هوا به ارتفاع 2220متر در 55 کیلومتری شهر کرج و از توابع شهرستان آسارا می باشد که از عهد ناصری مورد توجه قرار داشته وهنوز بقایای قصر ییلاقی ناصرالدین شاه در انجا قرار دارد گویا ناصرالدین شاه برای سپری کردن تابستانهای گرم از تهران به اینجا عظیمت می کرده و چند ماهی را در این منطقه سپری می کرده ،در شمال این روستا قله ای وجود دارد به نام (قلعه دختر)که در بالا ترین نقطه قرار دارد
چکاد قلعه دختر با ارتفاع 3180متر درشمال روستای شهرستانک و برروی خط راس شمالی جنوبی از سی چال به توچال قرار گرفته ویال شرقی آن منتهی به روستای آهار و یال غربی آن منتهی به روستای شهرستانک می باشد.
مسیر ماشین رو تا روستای شهرستانک :
نحوه دسترسی:جاده کرج چالوس –خروجی شهرستانک – روستای شهرستانک
( ماشین را در روستانی شهرستانک پارک کنید )