آنچه در این مقاله خواهید خواند
پل ورسک
پل ورسک که از بزرگترین پلهای راهآهن کشور است در ارتفاعات روستای ورسک قرار دارد. این پل به دلایل زیادی خاص و ویژه شده است. در رابطه با نامگذاری پل ورسک، نقلقولهای متعددی وجود دارد، برخی معتقدند دلیل نامگذاری این پل، وجود نوعی پوشش گیاهی انبوه به نام “ورس” در اطراف آن است و برخی نیز دلیل نامگذاری را حضور مهندسی اهل بوهم میدانند با نام “شرووسک” که به دلیل سخت بودن تلفظ نامش، اهالی محلی او را ورسک صدا میزدند. نامی که روی پل باقی ماند و ماندگار شد. البته هیج سند معتبری وجود ندارد که حقیقی بودن این نقل قولها را اثبات کند اما در هر صورت اهمیت پل ورسک به اندازهای است که روستای عباسآباد که در مجاورت این پل قرار دارد نیز بعد از مدتی به روستای ورسک مشهور شد.
این پل که از شاهکارهای مهندسی به حساب میآید، بیش از 110متر ارتفاع و دهانهای 66 متری دارد. ساخت پل ورسک توسط شرکتی دانمارکی به نام “کامیساکس”به دستور رضاشاه در سال 1313 آغاز شد و در سال 1315 به پایان رسید و افتتاح شد. همچنین هنگام افتتاح پل، شخص رضا شاه در شهرستان سوادکوه حضور داشته است.
درخواست هیتلر برای تخریب پل
در زمان جنگ جهانی دوم، هیتلر از دولت ایران خواست که تمام پلها و تونلهای کشور را برای جلوگیری از کمکهای نظامی و غذایی متفقین منفجر کند. نام پل ورسک نیز در این لیست قرار داشت که البته هیچ انفجاری در هیچ کجای ایران رخ نداد و پس از آن چرچیل نخست وزیر وقت انگلستان لقب ” پل پیروزی ” را به پل ورسک داد. به این ترتیب، در 23 تیرماه سال 1324 شمسی به پیشنهاد وزارت راه ایران نام این پل، به «پل پیروزی» تغییر کرد. امروزه پل ورسک علاوه بر اهمیت ویژه در صنعت حمل ونقل که مسیر مهمی برای عبور قطارهای مسافربری و باربری است، از جاذبههای گردشگری ایران نیز محسوب میشود. همچنین نام پل ورسک در کتاب رکورد گینس در بخش پلهای با ارتفاع بیش از ۶۱ متر به ثبت رسیده است.اشاه در سال 1313 آغاز شد و در سال 1315 به پایان رسید و افتتاح شد. همچنین هنگام افتتاح پل، شخص رضا شاه در شهرستان سوادکوه حضور داشته است.
مسیرهای بازدید از پل ورسک
مسیرهای مختلفی برای تماشای شکوه پل ورسک وجود دارد ، بهترین مسیر برای رسیدن به این منطقه از کشور محور فیروزکوه است. بعد از ورود به جادهی دماوند و طی چندکیلومتر و گذر از جاجرود، رودهن و بومهن و عبور از شهر دماوند، به شهر فیروزکوه میرسید و بعد از گذر از میدان اصلی شهر فیروزکوه اگر در مسیری فرعی حرکت کنید، جاذبههای گردشگریای مثل ” چشمه گدوک “، ” گردنه کدوک “و ” آبشار شورآب ” را خواهید دید.
درست در قسمت بالای آبشار شورآب، ریل قطار و در آنسوی ریل، روستای شورآب دیده میشود که توسط کوههای بسیار زیبایی احاطه شده است. در دل این کوهها میتوان سه ریل را که به شکل موازی قرار گرفتهاند، مشاهده کرد، این سه ریل موازی همان سه خط طلایی مشهور پل ورسک است که پیش از این در ارتباط با آن صحبت کردیم.
گردشگران پس از سه خط طلایی و عبور از تونل به ورسک خواهند رسید، عظمت ورسک و حضورش در میان کوهها و انبوه گیاهان، این پل را در تمام فصول سال زیبا و دیدنی کرده است. همچنین، پل ورسک در مهرماه 1356 با شماره 1534 به ثبت ملی رسیده است.
روستاهای نزدیک پل ورسک
در نزدیکی پل تاریخی ورسک، روستای سرسبز و آرام عباسآباد یا ورسک قرار دارد که برخی از کارشناسان بر این باورند که نام این روستا به دلیل وجود درختچههای ورس به این نام نامگذاری شده است. زیباییهای طبیعی این روستا، نظیر رودهای خروشان ورسک و گتو که از زیر پل میگذرد، منظرهای خیرهکننده و بینظیر را برای بازدیدکنندگان به ارمغان میآورد.
اکثریت ساکنان روستای ورسک به کشاورزی و دامداری اشتغال دارند. در دشتهای سرسبز این منطقه، گاوها چرا میکنند و صدای زنگولههای گلههای گوسفند به گوش میرسد. اگر به قدم زدن در این روستا بپردازید، با زندگی ساده و بیتکلف مردم آن آشنا خواهید شد. صفا و سادگی ساکنان ورسک از لهجه مازنی آنها به خوبی مشهود است.
در فاصله کوتاهی از پل ورسک و روستای عباسآباد، روستای دلانگیز دراسرا واقع شده که در حدود هفده کیلومتری ورسک قرار دارد. این روستا دارای جاذبههای طبیعی، تاریخی و مذهبی فراوانی است. در دراسرا، حمامهای تاریخی متعددی وجود دارد که نوع معماری آنها نمایانگر قدمت نزدیک به یک قرن این مکانهاست و به جذابیتش میافزاید.
از دیگر مناطق طبیعی نزدیک پل ورسک میتوان به چالمیش، مازبمرد و موزی چشمه گدوک اشاره کرد که هر یک جاذبههای خاص خود را دارند و به طور مرتب گردشگران و مسافران زیادی را به خود جذب میکنند.
فضای روستاهای اطراف ورسک و سبک زندگی ساده و بکر ساکنان آنها تجربهای دلنشین را به ارمغان میآورد. چشمه آب گرم گدوک، آبشارها و پوشش گیاهی فراوان در این منطقه، جلوهای بهشتی را به نمایش میگذارد که روح انسان را نوازش میکند.
جنگلهای انبوه شامل درختان توسکا و افرا و دیگر درختان جنگلی، در هم تنیده و در هنگام غروب، صدای زنگولههای گوسفندان در بین مه، حسی ناب و بینظیر را در بازدیدکنندگان به وجود میآورد.