برخی از کوهنوردان چشمه شاهی را به اشتباه قله «پهنه حصار» میشناسند. یعنی به قله شمالی و بلندتر، چشمه شاهی و به قله جنوبی، پهنه حصار میگویند. در حالی که برعکس این موضوع است. برای رسیدن به قله باید وارد آزادراه «تهران – کرج» شد. سپس در کیلومتر ۱۶ پس از «ایرانخودرو» و پیش از پمپ بنزین «وردآورد»، سمت راست وارد بلوار «شهید اردستانی» شد و تا انتهای بلوار ادامه داد تا تابلوی روستاهای «وردیج» و واریش را دید. ادامه مسیر جاده آسفالت به نسبت باریک و پیچ در پیچ کوهستانی است که با طی ۱۶ کیلومتر، روستای واریش دیده میشود.
در طول مسیر، کنار رودخانه چند چشمه پراکنده وجود دارد که زمستانها آبی ندارند. پس نباید روی چشمهها حساب باز کرد. مسیر پاکوب قله از داخل روستا دیده میشود. مسیر کوهپیمایی یک شیب به نسبت تند است و برای رسیدن به آن باید صخرهها را دور زد و وارد تنگهای شد. این منطقه در زمان وجود برف، خطر سقوط «بهمن» دارد. برای رسیدن به قله باید از تنگه عبور کرد و از راه پاکوب به سمت راست متمایل شد و بر روی یال قرار گرفت که نزدیکترین راه برای رسیدن به قله است. قله چشمه شاهی با یک سنگ چین کوچک مشخص شده است و ۳ هزار و ۲۷۰متر ارتفاع دارد.
نکات مفید:
* بر روی قله چشمه شاهی که می ایستید، قله دیگری را در جهت غرب می بینید که نام و نشانی برای آن در نقشهها ذکر نشده. در واقع قله فرعی است به ارتفاع 3260 متر که سال قبل ما از همین واریش آنرا صعود کرده بودیم. یکی از گروههای کوهنوردی بر روی این قله تابلویی را با عنوان قله پهنه سار به اشتباه نصب نموده بود!
* در مقابلتان و در جهت شمال، شما دشت پهنه سار را می بینید که حدود 100-150 متر پایین تر و در ارتفاع 3150 متر قرار دارد.
* قله پهنه سار -بلندترین قله منطقه به ارتفاع 3375 متر- نیز در امتداد شمال و در آنسوی دشت قرار دارد که شما قله فرعی جلوی قله پهنه سار را از روی چشمه شاهی می توانید ببینید.
* از قله چشمه شاهی تا قله پهنه سار در بهار و تابستان حدود 2 ساعت راه است و در زمستان بسته به حجم برف و آمادگی شما، به این زمان افزوده خواهد شد.
* خیلی ها قله چشمه شاهی و قله فرعی که در غرب آن واقع است را قله پهنه سار می دانند و این دو قله را بعنوان قله پهنه سار صعود می کنند! که طبق دانسته ها و تحقیقات بنده، و مراجعه به نقشه توپوگرافی منطقه، کاملا اشتباه است.
چشمههای مسیر:
1-چشمه پایین روستای واریش، نزدیک دره. این چشمه در مسیر صعود نیست و در زمستان هم معمولا آب ندارد.
2-شیر آب داخل مسجد جامع واریش. اگر مسجد باز باشد و فقط در زمستان میتوانید روی آن حساب کنید. در فصول گرم به علت کمبود آب، این شیر نیز آب ندارد.
3-چشمه های واقع در مسیر کنار رودخانه، قبل از سرچشمه. دو یا سه چشمه به فاصله چند دقیقه از هم در این بخش از مسیر قرار دارد که نشانه خاصی ندارند. این چشمه ها نیز در زمستان یا مخفی اند یا بی آب.
– چشمه آبی نیز در دشت پهنه سار و کنار بقعه بی بی زرین قمر قرار دارد که برای صعود به قله پهنه سار می شود روی آن حساب کرد. از قله چشمه شاهی تا این چشمه حدود نیم ساعت تا 45 دقیقه راه است.