راهنمای صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی

damavand south polur e1656225732633

چرا باید به قله دماوند و به طور خاص از مسیر جنوبی صعود کرد؟

– دماوند بلندترین قله ایران و مرتفع ترین کوه در کل کشورهای خاورمیانه است.

– دماوند محبوب ترین کوه ایران است و ایستادن بر بلندای آن و تماشای بخشی از پهنه ی ایران، آرزوی هر کوهنورد ایرانی است.

– دماوند یک آتشفشان خاموش و تا حدودی نیمه فعال است و بلندترین آتشفشان در میان آتشفشان های قاره آسیا محسوب می شود. آرارات(5165m) و سبلان(4811m) نیز در رده های دوم و سوم قرار دارند.

– توده آتشفشانی دماوند با ۴۶۶۷ متر اختلاف ارتفاع نسبت به پست ترین نقطه اطرافش، دوازدهمین کوه برجسته و مستقل دنیا است و دلیل اصلی دیده شدن کوه دماوند از فاصله‌های بسیار دور نیز همین ارتفاع نسبی بالای دماوند است.

– فرم زیبای کوه دماوند که به دلیل آتشفشانی بودن شبیه یک مخروط متقارن منفرد است موارد مشابه معدودی مانند فوجی یاما در جهان دارد و یکی از دلایل جذابیت آن است.

– برخی از شاخص ترین و عظیم ترین یخچال های دائمی ایران مانند خورتاب سر، دوبی سل، یخار، سیوله، و عروسک‌ها در دامنه های شمالی کوه دماوند قرار دارند و دیدن آنها بسیار با شکوه است.

قله دماوند جبهه جنوبی
یخچال های دماوند, Glaciers of Damavand

 

– دماوند با فوران گازهای گوگردی در نزدیکی قله و دارا بودن چشمه های آب گرم در جنوب شرقی کوه، نشانه های یک آتشفشان نیمه فعال را برای کوهنوردان دارد.

– دماوند به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شده است و در طول یکصد سال گذشته، تصویر کوه دماوند بارها بر رو یا پشت اسکناس‌های رسمی ایران به چاپ رسیده‌ است.

– کوه دماوند به عنوان یک اثر طبیعی ملّی در شمار مناطق چهارگانهٔ ارزشمند از نظر حفاظت محیط زیست ایران قرار دارد.

– دماوند بر اساس تعداد کشته شدگان در سال ۱۳۹۰ با تشخیص مجله‌ نشنال جئوگرافی در رده دهمین کوه و قله‌ خطرناک جهان قرار گرفته است به همین دلیل صعود موفقیت آمیز به آن ارزشمند است.

– هیچ کوهی در آثار ادبی فارسی مانند تاریخ بلعمی و اساطیر ایران به اندازه دماوند شهرت ندارد زیرا آرش کمانگیر از فراز دماوند تیر خود را پرتاب نمود و ضحاک نیز در دماوند به بند کشیده شده‌ است. هنوز هم بعضی از ساکنین نزدیک این کوه باور دارند که بعضی صداهایی که از دماوند شنیده می‌شود، ناله‌های اوست.

– دماوند به قدری در ایران شهرت دارد که روز ملی دماوند و جشنی منسوب به آن که هر ساله در رینه برگذار می شود به ثبت رسیده است. موسیقی ملی کوه دماوند همزمان با روز ملی دماوند و جشن تیرگان در سال ۱۳۹۱ با صدای سالار عقیلی در بین ۹ هزار نفر رونمایی شد.

– در ارتفاعات مختلف کوه دماوند، گونه های گیاهی فراوان و متنوعی از جمله نوعی منحصربفرد از شقایق می‌رویند که برخی از آن‌ها فقط در ارتفاعات خاصی از دماوند در ایران دیده می‌شوند. مراتع دماوند حتی در ارتفاعات چهار هزار متر نیز بسیار غنی هستند.

– تنوع فراوانی از جانوران شامل روباه، شغال، سگ و گرگ، خرس، کل و بز، قوچ و میش، گراز و خرگوش، پرندگانی چون عقاب طلایی و جغد، تیهو، کبک، بلدرچین و …، پنج نوع مار(غیر کشنده)، انواع عقرب، بزمجه، خفاش و انواع موش‌ها و گورکن و سایر جانوران در دماوند زندگی می کنند و اگر در مسیرهای کم تردد صعود نمایید شانس دیدن آنها به ویژه در ارتفاعات کمتر از ۴۰۰۰ متر را خواهید داشت.

– مسیر جنوبی ساده ترین مسیر صعود قله دماوند از نظر کیفیت پاکوب ها و فقدان دست به سنگ در مسیر است و بویژه مناسب کسانی است که برای اولین بار قصد صعود به قله دماوند را دارند.

– مسیر جنوبی پر تردد ترین مسیر صعود قله دماوند است و ضمن اینکه احتمال گم شدن بسیار ناچیز است، امداد رسانی نیز بهتر انجام می شود.

– مسیر جنوبی دارای جاده مناسب و سرویس نقلیه تا گوسفندسرای احسانی در ارتفاع ۳۰۰۰ متر و سرویس حمل بار توسط قاطر تا ارتفاع ۴۲۰۰ متر است.

– مسیر صعود جبهه جنوبی تنها مسیری است که از نزدیکی آبشار یخی دماوند عبور می کند و شانس دیدن این پدیده را بدست می آورید.

– مسیر جنوبی بهترین مسیر صعود قله دماوند است که حین صعود می توانید تپه های گوگردی و محل های خروج گاز گوگرد قله دماوند را ببینید.

– بارگاه سوم در ارتفاع ۴۲۵۰ متری مجهزترین پناهگاه دماوند است و با ارائه مکان خواب و فروش مواد غذایی با دارا بودن امکانات مختلف در میانه ی مسیر جنوبی قرار دارد.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی باید حتما بدانید

قله دماوند کجاست؟

دماوند در کوهستان البرز مرکزی و از دیدگاه تقسیمات کشوری، در بخش لاریجان در شهرستان آمل در استان مازندران قرار دارد. کوه دماوند در میانه ی جاده هراز، ۶۲ کیلومتری جنوب غرب آمل و ۶۹ کیلومتری شمال شرقی تهران واقع شده‌ است. دماوند به هنگام صاف و آفتابی بودن هوا، از شهرهای تهران، قم و همچنین کرانه‌های جنوبی دریای خزر قابل دیدن است.

برای اطلاعات بیشتر در مورد کوه دماوند، به این صفحه بروید.

ارتفاع قله دماوند از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود در مسیر جنوبی چقدر است؟

ارتفاع قله دماوند از سطح آب‌های آزاد ۵۶۱۰ متر است. در گذشته که امکان اندازه گیری دقیق میسر نبوده است ارتفاع ۵۶۷۱ متر در منابع مختلف و کتب درسی به قله دماوند نسبت داده می شد که امروزه می دانیم نادرست است.

ارتفاع نسبی دماوند، که با اندازه‌گیری ارتفاع قلّه نسبت به پست‌ترین درّهٔ بین قله دماوند و نزدیکترین قلّهٔ مرتفع‌ تر تعیین می‌شود، ۴۶۶۷ متر است.

قله دماوند چندین مسیر صعود دارد که از کوهپایه های آن دورتادور کوه شروع می شوند. بر حسب نقطه ای که به عنوان شروع پیاده روی برای صعود انتخاب می کنید باید بین ۲۰۰۰ تا ۳۹۰۰ متر از مبدا ارتفاع بگیرید.

برای صعود از مسیر جنوبی ممکن است در زمستان ناچار شوید از پارکینگ ابتدای جاده خاکی گوسفندسرای احسانی در ارتفاع ۲۴۵۰ متری پیاده روی خود را شروع کنید. در این صورت در مجموع باید حدود ۳۱۵۰ متر تا قله ارتفاع بگیرید. اما در حالت معمول می توانید تا گوسفندسرای احسانی در ارتفاع ۳۰۲۰ متری را با ماشین طی کنید و مابقی راه تا قله را به اندازه حدود ۲۶۰۰ متر ارتفاع بگیرید تا برنامه ساده تر شود.

damavand mount
کوه دماوند, Damavand Mount

مسیرهای صعود به قله دماوند و به طور خاص مسیرهای جنوبی کدام هستند؟

قله دماوند دست کم ۱۶ مسیر صعود شناخته شده دارد و از این بابت هیچ کوهی در ایران تا این حد دارای مسیرهای صعود متنوع نیست. برای نخستین بار زنده یاد جلال رابوکی این شانزده مسیر که به شرح زیر می باشند را شناسایی و صعود کرده است.

۱- مسیر جنوبی از پلور یا رینه
مسیر صعود جبهه جنوبی از گوسفندسرای احسانی و مسجد صاحب الزمان شروع شده و در مسیر خود از نزدیکی آبشار یخی و تپه های گوگردی دماوند عبور می کند. بارگاه سوم در ارتفاع ۴۲۵۰ متری مجهزترین پناهگاه دماوند است و در این مسیر قرار دارد. مسیر جنوبی ساده ترین و رایج ترین مسیر صعود قله دماوند است.
۲- مسیر شمال شرقی از روستای ناندل
مسیر صعود جبهه شمال شرقی از گوسفندسرای گردنه سر شروع شده و در مسیر خود از دشت چمن و کنار یخچال عظیم یخار و یخچال عروسکها عبور می کند. جانپناه تخت فریدون در ارتفاع ۴۴۰۰ متری در این مسیر قرار دارد. مسیر شمال شرقی نیز یکی از مسیرهای صعود نسبتا دشوار قله دماوند در عین حال جزو زیباترین آنهاست.
۳- مسیر شمالی از روستای ناندل
مسیر صعود جبهه شمالی از نقطه ای به نام سنگ بزرگ شروع شده و از میان دو یخچال خورتاب سر و سیوله عبور می کند. این مسیر دارای دو جانپناه در ارتفاع‌ ۴۰۰۰ و ۴۶۵۰ متر است و یکی از دشوارترین مسیرهای صعود قله دماوند است.
۴- مسیر غربی از پلور و جاده دشت لار
مسیر صعود جبهه غربی از پارکینگ یال غربی شروع می شود و پناهگاه سیمرغ نیز در ارتفاع ۴۲۰۰ متری در میانه ی این مسیر قرار دارد. مسیر غربی یکی از مسیرهای صعود نسبتا دشوار قله دماوند است.
۵- مسیرهای سیوله و سرداغ یا مسیر شمال غربی از پلور و جاده دشت لار
مسیر صعود مذکور شامل دو مسیر مجزاست که ابتدا و انتهای یکسان دارند. جبهه شمال غربی از پارکینگ انتهای جاده غربی دماوند شروع می شود و مستقیما تا قله پیش می رود. مسیر شمال غربی یکی از کوتاه ترین مسیرهای صعود قله دماوند در عین حال نسبتا دشوار است.
۶- مسیر گزانه یا مسیر یال یخار از جبهه شرقی به شمال شرقی از روستای گزانه
مسیر صعود مذکور به مسیر یال یخار یا مسیر گزانه معروف است و از باغات روستای گزانه شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال عظیم یخار و یخچال عروسکها عبور می کند. جانپناه تخت فریدون در ارتفاع ۴۴۰۰ متری در این مسیر قرار دارد. مسیر یال یخار یکی از دشوارترین و طولانی ترین مسیرهای صعود قله دماوند است زیرا از ارتفاع پایین ۱۷۵۰ متر شروع می شود.
۷- مسیر یال لومر یا آسپرین سر از جبهه جنوبی از پلور یا رینه
مسیر یال لومر دقیقا به موازات مسیر اصلی جنوبی و در فاصله نسبتا کمی از آن قرار دارد. از قبل و بعد گوسفندسرای احسانی به ترتیب از طریق جاده خاکی و تراورس دامنه به سمت غرب می توان به روی یال لومر رفت. مسیر یال لومر یا اسپرین سر مسیر نسبتا دشواری است.
۸- مسیر یال ملاخوران از جبهه جنوبی از پلور یا رینه
مسیر یال ملاخوران دقیقا به موازات مسیر اصلی جنوبی و در فاصله نسبتا کمی از آن قرار دارد. از گوسفندسرای احسانی با تراورس دامنه به سمت شرق می توان به روی یال ملاخوران یا مال اوخورون یا کافردره رفت. مسیر یال ملاخوران مسیر نسبتا دشواری است.
۹- مسیر یال قرقه یا یال معدن از جبهه جنوبی به جنوب غربی از پلور یا رینه
جاده ی معدن قرقه از میانه ی جاده گوسفندسرای احسانی در جنوب دماوند از سمت چپ منشعب شده و مسیر صعود از گوسفندسرای قرقه شروع می شود. این مسیر در ادامه با مسیر یال چال چال یکی می شود و از جنوب غرب به قله می رسد. مسیر یال قرقه نیز مسیر نسبتا دشواری است.
۱۰- مسیر یال چال چال یا جنوب غربی از پلور و جاده دشت لار
مسیر صعود مذکور شامل دست کم دو مسیر مجزاست که از نقاط مختلف شروع شده و بر روی یال چال چال یکی می شوند. از طریق گوسفندسرای چال چال یا وزان در مسیر جاده غربی دماوند می توان به نقطه ابتدایی مسیر صعود یال چال چال رسید. مسیر چال چال مسیری نسبتا دشوار است.
۱۱- مسیر یال سروزان از جبهه غربی از پلور
مسیر صعود یال سروزان از پارکینگ یال غربی که در ابتدای مسیر اصلی غربی قرار دارد شروع می شود. این مسیر در ادامه بعد از ارتفاع ۵۰۰۰ متری با مسیر یال چال چال یکی می شود و از جنوب غرب به قله می رسد. مسیر یال سروزان مسیر نسبتا دشواری است.
۱۲- مسیر یال وزمین چال از جبهه شرقی از روستای ملار
مسیر یال وزمین چال از روستای ملار و دره ی جنوبی معدن پوکه ی آن شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال شرقی دماوند عبور می کند. مسیر وزمین چال در ارتفاعات بالای ۵۰۰۰ متر با سایر مسیرهای شرقی یکی می شود. مسیر یال وزمین چال یکی از دشوارترین مسیرهای صعود قله دماوند است.
۱۳- مسیر یال آبگرم لاریجان از جبهه جنوب شرقی از روستای لاریجان
مسیر یال آبگرم لاریجان از روستای بالا لاریجان شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال شرقی دماوند عبور می کند. مسیر یال آبگرم لاریجان در ارتفاعات بالای ۵۰۰۰ متر با سایر مسیرهای شرقی یکی می شود. مسیر یال لاریجان مسیر نسبتا دشواری محسوب می شود.
۱۴- مسیر یال پادگان از جبهه جنوب شرقی از رینه
مسیر یال پادگان رینه از نزدیکی پادگانی در غرب رینه شروع می شود. مسیر یال پادگان در ارتفاعات بالای ۵۰۰۰ متر با سایر مسیرهای شرقی یکی می شود. مسیر یال پادگان نیز یکی از دشوارترین مسیرهای صعود دماوند است.
۱۵- مسیر یال تیغه های ملار از جبهه شرقی از روستای ملار
مسیر یال تیغه های ملار از روستای ملار و شمال معدن پوکه ی آن شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال عظیم یخار و تنوره ها و برج های آن عبور می کند. مسیر یال یخار یکی از دشوارترین مسیرهای صعود قله دماوند است.
۱۶- مسیر دره یخار از جبهه شرقی از روستای ملار یا روستای گزانه
مسیر صعود دره یخار یک مسیر نرمال و استاندارد نیست. مسیر یخچال یخار را می توان از روستای گزانه و یا ملار شروع کرد. مسیر یخار بسیار طولانی است و خطر ریزش سنگ دارد. مسیر یخچال یخار یکی از دشوارترین مسیرهای صعود دماوند و شاید دشوارترین آنها باشد. جلال رابوکی مشهورترین صعود کننده دماوند نیز سرانجام در دره مخوف یخار جان سپرد.

از میان این شانزده مسیر، چهار مسیر نخست، مسیرهای اصلی صعود دماوند هستند. چهار مسیر اصلی دارای امکانات بیشتر مانند جانپناه و سرویس دهی حمل بار توسط قاطر هستند. چهار مسیر اصلی شامل مسیرهای جنوبی، شمالی، غربی و شمال شرقی می باشند. زنده یاد جلال رابوکی در یک برنامه پی در پی این چهار مسیر را در ۲۶ ساعت صعود کرده است.

محبوبیت صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی در چیست؟

مسیر جنوبی، ساده ترین و پر تردد ترین مسیر صعود قله دماوند است. مسیر جنوبی دارای بهترین پاکوبها در میان مسیرهای قله دماوند است و فاقد دست به سنگ در مسیر می باشد.

امکانات مختلف شامل سرویس نقلیه تا گوسفندسرای احسانی و حمل بار با قاطر تا بارگاه سوم در کنار کرایه محل خواب و فروش انواع مواد غذایی و آب، صعود تا ارتفاع ۴۲۰۰ را بسیار ساده کرده است.

جلوه هایی چون آبشار یخی و تپه های گوگردی نیز بر محبوبیت مسیر جنوبی افزوده است.

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله دماوند از مسیر جنوبی و اطراف آن کجاست؟

پناهگاه بارگاه سوم، مسیر جنوبی صعود به قله دماوند، آبشار یخی دماوند و تپه های گوگردی

درجه سختی صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی چقدر است؟

قله دماوند را از مسیرهای مختلف و متنوعی می توان صعود کرد. طول مسیر صعود، میزان افزایش ارتفاع از مبدا، وجود امکانات مانند نقلیه و قاطر و همچنین وجود جانپناه ها و چشمه های آب در طول مسیر تعیین کننده درجه سختی صعود به قله دماوند هستند. مسیر جنوبی از این بابت جزو ساده ترین مسیرهای صعود دماوند است اما در کل صعود به دماوند از هر مسیری به دلیل اختلاف ارتفاع زیاد قله دماوند همواره یک برنامه بسیار دشوار است.

بنابراین درجه سختی برنامه صعود از مسیر جنوبی سخت تا بسیار سخت است. برنامه صعود دماوند از مسیر جنوبی مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت خشن از ۲۲ کیلومتر تا ۳۰ کیلومتر در مسیرهای ناهموار و ارتفاعات بالا مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.

توجه کنید با این وجود صعود در زمستان یا آب و هوای متغیر و ناپایدار می تواند صعود در مسیر جنوبی بخصوص مسیرهای فرعی جنوبی را نیز طاقت فرسا کند اما برای صعود زمستانه ایمن ترین مسیر است.

فاصله تهران و آمل تا شهرهای پلور یا رینه مبدا صعود قله دماوند از مسیر جنوبی با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی ترمینال شرق(تهرانپارس) در تهران تا شهرهای پلور و رینه به عنوان مبدا مسیر صعود به قله دماوند با ماشین به ترتیب ۱.۵ و ۲ ساعت است. این مسیر تا پلور و رینه به ترتیب حدود ۸۰ و ۹۸ کیلومتر است.

فاصله زمانی ترمینال اتوبوس رانی آمل تا شهرهای رینه و پلور به عنوان مبدا مسیر صعود به قله دماوند با ماشین به ترتیب حدود یک ساعت و ۲۰ دقیقه و ۱.۵ ساعت است. این مسیر تا رینه و پلور به ترتیب حدود ۸۲ و ۹۴ کیلومتر است.

فاصله زمانی پلور و یا رینه تا پارکینگ مسیر جنوبی و ابتدای جاده خاکی گوسفندسرای احسانی نیز به ترتیب تنها ۲۰ و ۱۰ دقیقه است. این مسیر از پلور و رینه به ترتیب ۱۳ و ۷ کیلومتر جاده ی آسفالت است.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیر جنوبی صعود قله دماوند چطور است؟

بهترین و تنها راه رفتن به پلور و رینه که در ابتدای مسیر جنوبی صعود به قله دماوند قرار دارند، جاده هراز است که بین تهران و آمل در مازندران قرار دارد. برای رفتن به پلور از سمت تهران باید ابتدا به پردیس و بومهن بروید و سپس از طریق رودهن و آبعلی و امامزاده هاشم خود را به پلور برسانید. ابتدای جاده فرعی ۵ کیلومتری رینه نیز حدود ۱۷ کیلومتر بعد از پلور در سمت چپ جاده هراز قرار دارد.

تنها راه رسیدن به پارکینگ ابتدای مسیر جنوبی که آخرین نقطه جاده آسفالت است مسیر مستقیمی است که از پلور یا رینه تا پارکینگ مسیر جنوبی طبق نقشه کشیده شده است و باید آن را طی کنید. پارکینگ جنوبی در میانه ی جاده بین پلور و رینه قرار دارد. در نهایت مسیر جاده خاکی ۶.۵ کیلومتری از پارکینگ مسیر جنوبی تا گوسفندسرای احسانی و مسجد صاحب زمان به نیم ساعت زمان دارد و تردد در آن نیاز به ماشین شاسی بلند دارد. اگر فاقد ماشین شاسی بلند هستید می توانید از پلور یا رینه یا پارکینگ جنوبی، ماشین شاسی بلند کرایه کنید. در تابستان سال ۱۴۰۰ از پارکینگ جنوبی تا گوسفندسرای احسانی کرایه هر نفر برای ماشین های شاسی بلند مسیر مبلغ ۸۰ هزار تومان بوده است.

قله دماوند
قله دماوند, Damavand Peak

بهترین زمان و فصل صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی چه موقع است؟

بهترین زمان و فصل مناسب برای صعود به دماوند، مرداد است. در مرداد دما بیشتر می شود و از شدت بادهای اطراف قله دماوند کاسته می شود. در تعطیلات آخر هفته در کل مرداد ماه، دماوند بویژه مسیرهای اصلی در اوج ازدحام و شلوغی قرار دارند مگر اینکه شرایط هوایی ناپایدار باشد. دلیل این ازدحام، حضور گروههای کوهنوردی و افراد کم تجربه با هدف افزایش شانس صعود موفقیت آمیز است. تیرماه و شهریور نیز ماههای مناسبی برای صعود هستند با این حال باید پیش بینی هوا را با دقت رصد کنید.

آب و هوای قله دماوند در فصول بهار، پاییز و زمستان بسیار سرد و برای کوهنوردی طاقت فرساست. در بهار هوای دماوند بسیار ناپایدار است و همزمان با گرم شدن هوا، خطر بهمن و ریزش سنگ و برف در تمام جبهه ها بویژه شمالی جدی است. از اواسط خرداد ماه و در سالهای پر برف حتی گاهی تیرماه به تدریج شرایط برای صعودهای نرمال تابستانه مهیا می شود.

با وجودی که مناظر سپید کوهستان، صعود زمستانه یا بهاری به دماوند را بسیار جذاب می سازد اما خطرات زیادی در این فصول در کمین کوهنوردان کم تجربه است. دمای هوا در ارتفاعات بالای ۴۰۰۰ متر دماوند گاهی بین ۴۰ تا ۶۰ درجه زیر صفر (در زمستان) و تا ۵ درجه زیر صفر (در تابستان) پایین می‌آید. سرعت باد در دماوند به کرات از ۱۰۰ کیلومتر در ساعت عبور می کند. بارش در ارتفاعات دماوند نیز معمولاً سنگین است و به صورت برف و بوران رخ می دهد.

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به کوه دماوند و بطور خاص مسیر جنوبی قله دماوند کجا هستند؟

جاده هراز در محدوده کوه دماوند دارای رستوران های متعددی است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما در این میان یکی دو رستوران توسط کاربران گوگل امتیاز بسیار بالاتری دریافت کرده اند و می توان گفت مطمئن هستند. بنابراین پیشنهاد می شود در صورت نیاز به ترتیب اعتبار آنها، رستوران روگلی واقع در جاده هراز و دارای دو شعبه در دو سوی جاده در محدوده پلور و رستوران سالاری واقع در جاده هراز، ابتدای جاده رینه را انتخاب کنید.

تغذیه درست در صعود به قله دماوند یکی از ارکان صعود موفق است. مصرف مواد غذایی سبک و پر انرژی شامل کربو هیدارتها مانند نان، نودالیت و…، سوپ و مواد غذایی دارای املاح، میوه ها بخصوص در انواع خشک و آب فراوان توصیه می شود. مهم است عادات غذایی خویش را حین صعود تغییر جدی ندهید. بنابراین توصیه می شود قبل از صعود از غذاهای خانگی و سبک استفاده کنید و ترجیحا رستوران نروید.

damavand peak middle
قله دماوند, Damavand Peak

 

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه قله دماوند از مسیر جنوبی کجاست؟

اگر از سمت تهران به طرف کوه دماوند می روید، اقامت شبانه در امامزاده هاشم با ۲۷۰۰ متر ارتفاع در فاصله ۱۱ کیلومتری پلور محل مناسبی برای هم هوایی با ارتفاع بالا قبل از صعود است. امامزاده هاشم دارای زائرسرا و هتل است. همچنین امکان چادر زدن در محدوده های مشخصی از امامزاده وجود دارد. امکاناتی مانند سوپرمارکت، پارکینگ، اورژانس، رستوران، نانوایی و…. نیز در امامزاده هاشم وجود دارد.

قرارگاه فدراسیون کوهنوردی در پلور با شماره تماس ۰۱۱۴۳۳۴۲۸۰۲,۳ نیز امکانات مناسب برای شبمانی ارائه می نماید. قرارگاه پلور دارای ساختمانی بزرگ است و ۲۲۶۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد اما در عوض به کوه دماوند بسیار نزدیک است. در شهرهای پلور، رینه و لاریجان نیز هتل، اقامتگاه بومگردی و سوئیت های کرایه ای وجود دارد.

مسجد صاحب الزمان نیز در محل گوسفندسرای احسانی یا همان بارگاه دوم مسیر جنوبی در ارتفاع ۳۰۵۰ متری قرار دارد و امکانات قابل قبولی دارد. کوهنوردان می توانند شب را در ساختمان مسجد بگذرانند و یا اینکه در محوطه چادر بزنند.

در نهایت بارگاه سوم و مجتمع کوهنوردی فدراسیون در ارتفاع ۴۲۵۰ متری با اتاق‌ های خواب عمومی و خصوصی، محل مناسبی برای شبمانی قبل از صعود نهایی به قله دماوند است. امکان چادر زدن در اطراف بارگاه سوم نیز وجود دارد.

کوهنوردانی که قصد صعود های برون مرزی دارند برای تمرین شبمانی در ارتفاع گاهی درون کاسه روی قله دماوند اقدام به شبمانی می کنند. به این منظور حتما باید از شرایط مناسب هوا و کیفیت تجهیزات خود اطمینان داشته باشید.

قله دماوند
قله دماوند, Damavand Peak

 

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی چیست؟

کوله پشتی های مناسب چندروزه و یک روزه، کفش کوهنوردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی، کرم ضد آفتاب، لباس گرم شامل بیس، پلار، کاپشن پر و گورتکس، دستکش دوپوش یا پر، عینک و کلاه بوران، شلوار کوهنوردی، جوراب پشمی، تجهیزات زمستانه و فنی متناسب فصل و مسیر صعود مانند کفش دو پوش، کیسه خواب پر زمستانه  و کرامپون و کلنگ همچنین طناب انفرادی، کیت امداد و بقای کوهنوردی، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای صعود مانند باتوم، چادر کوهنوردی، کیسه خواب، زیرانداز و سایر لوازم شبمانی، هدلامپ، دوربین عکاسی، دارو و لوازم شخصی، بطری آب، میوه های خشک، لیمو ترش، لوازم خوراک پزی و وعده های غذایی مناسب صعودهای بلند، تنقلات انرژی زای طبیعی مانند کشمش و خرما، اسپری اکسیژن در صورت نیاز

 در صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

جاده هراز از تهران به پلور و رینه، جاده هراز از آمل به رینه و پلور، امامزاده هاشم، شهر پلور، مجسمه کوهنورد پلور، رودخانه لار، پل سنگی پلور، مجتمع کوهستانی پلور(قرارگاه فدراسیون)، شهر رینه، مجتمع کوهستانی رینه(قرارگاه فدراسیون)، امامزاده محمد طاهر، جاده مسیر جنوبی دماوند، پارکینگ مسیر جنوبی دماوند، جاده خاکی و مسیر پیاده روی گوسفندسرای احسانی، مسیر قرقه، جاده معدن قرقه، دره لومر، مسیر یال لومر، نقاط شاخص مسیر لومر، گوسفندسرای قرقه، محل های کمپ و نقاط شاخص مسیر قرقه، گوسفندسرای احسانی، مسجد صاحب الزمان بارگاه دوم، مسیر ملاخوران، کافر دره، مسیر گوسفندسرای احسانی و بارگاه دوم به بارگاه سوم، محل های عبور از رودخانه و نقاط شاخص در مسیر بارگاه سوم مانند سنگ دوشاخ، مجتمع کوهستانی بارگاه سوم دماوند و محل کمپ بارگاه سوم، مسیر صعود جنوبی دماوند، مسیر شن اسکی جنوبی دماوند، آبشار یخی، سنگ پستان، تپه های گوگردی، قله دماوند

بهترین برنامه صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی چند روزه است؟

حدود سه روز زمان نیاز دارید تا بتوانید از مسیر جنوبی به قله کوه دماوند صعود کنید. برنامه آوای طبیعت نیز یک برنامه سه روزه است اما برای فرصت یک یا دو روزه ویژه کوهنوردان با آمادگی و تجربه بالا یا برنامه بیشتر از سه روزه نیز انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

 

صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی و فرود از قله دماوند به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

بر حسب آمادگی نفرات، وزن کوله، شرایط هوا و میزان برف، زمان بندی صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی بسیار متفاوت است اما بطور متوسط صعود پیاده از پارکینگ جنوبی تا گوسفندسرای احسانی و سپس بارگاه سوم، به ترتیب ۲ تا ۳ ساعت و ۴ تا ۷ ساعت زمان نیاز دارد. صعود نهایی به قله دماوند نیز بین ۶ تا ۱۰ ساعت زمان نیاز دارد. این بازه ی بزرگ بر اساس تجربه کوهنوردان به دست آمده است و ناشی از توان متفاوت افراد در صعودهای بلند است. کوهنوردان پر سابقه ای در دماوند هستند که رکوردهای بسیار بهتری نیز دارند.

برای فرود از قله دماوند تا بارگاه سوم دست کم ۵ ساعت زمان اختصاص دهید. برای فرود از بارگاه سوم به بارگاه دوم یا همان گوسفندسرای احسانی حدود ۳ تا ۴ ساعت زمان بگذارید. حدود ۱.۵ ساعت نیز برای فرود از بارگاه دوم تا پارکینگ جنوبی اختصاص دهید. این در صورتی است که نتوانید از وسیله نقلیه برای تردد بین پارکینگ جنوبی و بارگاه دوم استفاده کنید در غیر اینصورت زمان مذکور کاهش می یابد.

آسیب دیدگی ها، افراد ضعیف در گروه و حوادث پیش بینی نشده ممکن است این زمان بندی را خدشه دار کند. بنابراین همواره زمان اضافه ای را برای مواجهه با این شرایط در نظر بگیرید.

صعود یک روزه به قله دماوند به کسانی که تجربه صعود به ارتفاع ۵۰۰۰ و بالاتر ندارند توصیه نمی شود. تنها افرادی برای صعود یک روزه به قله دماوند توانایی کافی دارند که ضمن آمادگی جسمانی بسیار بالا، کمترین حساسیت را نسبت به ارتفاع زدگی داشته باشند. بهترین راه برای صعود یک روزه به قله دماوند از مسیر جنوبی، شبمانی پیش از صعود در گوسفندسرای احسانی و سپس شروع صعود حدود ساعت ۲ یا ۳ بامداد بر حسب فصل با کوله سبک است. باید بتوانید حدود ۲۶۰۰ متر ارتفاع را در یک برنامه فشرده تا قبل از نیم روز صعود کنید و به قله برسید. سپس در کمترین زمان ممکن به مبدا بازگردید و کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و به برنامه خاتمه دهید. برنامه یک روزه حتی در تابستان نیز طاقت فرساست اما اگر بخواهید برنامه را در زمستان اجرا کنید شاید بدلیل غیر قابل تردد شدن جاده ناچار شوید از پارکینگ جنوبی در ارتفاع ۲۴۵۰ متری صعود خود را شروع نمایید. در این صورت احتمال توفیق در برنامه و صعود تا قله به شدت کاهش پیدا می کند.

بهترین راه برای صعود یک و نیم روزه به قله دماوند از مسیر جنوبی این است که در نیم روز اول با کوله سنگین و کلیه لوازم شبمانی از گوسفندسرا تا بارگاه سوم در ارتفاع ۴۲۵۰ متر را صعود کنید و در همان محل شبمانی خود را انجام دهید. در صعود یک و نیم روزه فرصت چندانی برای خواب شبانه ندارید و باید زود برخیزید. حدود ساعت ۲ تا ۴ بامداد بر حسب فصل و شرایط با کوله سبک صعود نهایی به سمت قله دماوند را شروع نمایید. باید بتوانید حدود ۱۳۵۰ متر ارتفاع را تا قبل از نیم روز صعود کنید و به قله برسید. سپس در کمترین زمان ممکن به بارگاه سوم بازگردید. در بارگاه سوم کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و تا قبل از تاریکی هوا خود را به گوسفندسرا یا پارکینگ جنوبی و وسیله نقلیه ی خود برسانید و به برنامه خاتمه دهید. اگر فاقد وسیله نقلیه شاسی بلند هستید لازم است از قبل با وسایل نقلیه محلی برای بازگشت از گوسفندسرا هماهنگی انجام داده باشید. توجه داشته باشید برنامه یک و نیم روزه نیز طاقت فرساست و یک برنامه فشرده محسوب می شود.

برای صعود دو روزه به قله دماوند از مسیر جنوبی مانند روش صعود یک و نیم روزه عمل کنید اما چون در روز اول صعود فرصت کافی دارید می توانید در بارگاه سوم زمان مناسبی را به هم هوایی تا ارتفاع بالاتر و سپس استراحت و خواب طولانی تر قبل از صعود اختصاص دهید.

صعود دو و نیم روزه و یا صعود سه روزه به قله دماوند از مسیر جنوبی، بهترین و منطقی ترین زمان بندی برای صعود را به کوهنوردان می دهد. اولین شب قبل از صعود را در پارکینگ جنوبی یا گوسفندسرا پشت سر بگذارید. خواب مناسب قبل از صعود به ارتفاعات بالای ۴۰۰۰ متر بسیار حیاتی است اما متاسفانه بسیاری از گروههای کوهنوردی که از اقصی نقاط ایران به سمت دماوند می آیند به نحوی برنامه ریزی می کنند که تمام شب را در جاده باشند و صبح زود به پای کوه دماوند برسند. در هر حال برای صعود دو و نیم روزه یا سه روزه در روز اول با کوله سنگین و کلیه لوازم شبمانی از گوسفندسرا تا بارگاه سوم در ارتفاع ۴۲۵۰ متر را صعود کنید. می توانید بعد از ظهر در بارگاه سوم زمان مناسبی را به هم هوایی تا ارتفاع بالاتر و سپس استراحت و خواب مناسب قبل از صعود در بارگاه سوم اختصاص دهید. حدود ساعت ۳ تا ۵ بامداد روز دوم بر حسب فصل و شرایط با کوله سبک صعود نهایی به سمت قله دماوند را شروع نمایید. باید بتوانید حدود ۱۳۵۰ متر ارتفاع را تا قبل از نیم روز صعود کنید و به قله برسید. سپس با زمان بندی مناسب بدون فشار به بارگاه سوم بازگردید و شب بعدی را نیز در بارگاه سوم پشت سر بگذارید تا انرژی از دست رفته خود را بازیابی نمایید. در روز سوم و نهایی، کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و بر حسب فرصتی که دارید تا پیش از ظهر یا عصر خود را به گوسفندسرا یا پارکینگ جنوبی و وسیله نقلیه ی خود برسانید و به برنامه خاتمه دهید. بیشتر کوهنوردان و بویژه گروههای کوهنوردی بر اساس برنامه دو و نیم روزه و یا سه روزه صعود خود را انجام می دهند اما حتی با این برنامه نیز احتمال ارتفاع زدگی برای بسیاری از افراد وجود دارد.

صعود چهار روزه به قله دماوند از مسیر جنوبی، استاندارد ترین زمان بندی برای صعود است. بسیاری از کوهنوردان خارجی برای صعود به قله دماوند این شیوه را برمی گزینند تا مشکلی از بابت کیفیت صعود و ارتفاع زدگی پیدا نکنند. در صعود استاندارد به قلل 5000 متر و بالاتر بایست در هر روز تنها حدود 1000 متر بر ارتفاع محل خود اضافه نمایید. فشار بیشتر ممکن است منجر به آسیب یا عدم موفقیت برنامه شود. برای صعود چهار روزه مانند روش صعود سه روزه عمل کنید اما می توانید برای دو روز اول برنامه، شبمانی های اول تا سوم خود را به ترتیب در قرارگاه فدراسیون در رینه یا پلور(ارتفاع 2070m-2200m)، گوسفندسرا(ارتفاع 3000m) و بارگاه سوم(ارتفاع 4250m) انجام دهید. در روز سوم به قله دماوند صعود کنید و شب چهارم را نیز در بارگاه سوم پشت سر بگذارید. در روز چهارم و پایانی برنامه، کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و بر حسب فرصتی که دارید تا پیش از ظهر یا عصر خود را به گوسفندسرا یا پارکینگ جنوبی و وسیله نقلیه ی خود برسانید و به برنامه خاتمه دهید. ضمنا می توانید در روشی مشابه برای صعود چهار روزه به جای قرارگاه فدراسیون، شب اول را در پارکینگ جنوبی به ارتفاع 2450 متر یا مکانی مرتفع تر به صبح برسانید و در عوض به جای یک شب، دو شب در بارگاه سوم و ارتفاع 4250 متری شبمانی داشته باشید.

صعود پنج روزه به قله دماوند از مسیر جنوبی، تنها از بابت کاهش فشردگی برنامه ی صعود و لذت بردن از طبیعت کوهپایه های دماوند توصیه می شود. رینه، پلور و مناطق دیگر اطراف دماوند جاذبه های گردشگری متعددی دارند. پیشنهاد می شود قبل از صعود از سفر خود به پلور یا رینه و مناطق دیگر لذت ببرید و پس از صعود نیز لذت آبگرم لاریجان را از دست ندهید.  به این ترتیب حتی می توانید یک سفر و صعود پنج روزه به دماوند را ترتیب دهید.

علاوه بر مسیر اصلی جنوبی سه مسیر شاخص دیگر نیز در جبهه جنوبی وجود دارند. مسیرهای ملاخوران، یال لومر و قرقه به نسبت مسیر اصلی جنوبی زمان بیشتری برای صعود نیاز دارند. این مسیرها، پاکوبهای ضعیف تری دارند و کمی نیز طول مسیر در آنها بیشتر است. مسیرهای قرقه، یال لومر و ملاخوران به موازات مسیر اصلی قرار دارند. اگر قصد دارید از مسیرهای مذکور صعود نمایید توصیه می شود بویژه برای مسیر قرقه زمان بیشتری در نظر بگیرید.

صعود زمستانه به دماوند از مسیر جنوبی بسیار مرسوم است زیرا معمولا صعود زمستانه در مسیرهای دیگر بسیار طاقت فرساست. اگر قصد صعود به دماوند در زمستان و از مسیر جنوبی دارید با توجه به بسته شدن جاده خاکی باید پیاده روی را از پارکینگ جنوبی شروع نمایید. بر این اساس باید زمان قابل توجهی در حد دست کم ۱ روز به برنامه خود اضافه نمایید. بنابراین صعود چهار روزه یا صعود پنج روزه زمستانه از مسیر جنوبی منطقی تر است.

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

– در مسیر خود به سمت کوه دماوند از تهران باید وارد جاده هراز شوید. از شهر پردیس، بومهن، رودهن و آبعلی عبور می کنید تا در ارتفاعات البرز به امامزاده هاشم برسید. امامزاده هاشم در ارتفاع ۲۷۰۰ متری سطح دریا قرار دارد. بنای اصلی امامزاده مربوط به دوران صفویه است. امامزاده هاشم محل مناسبی برای شبمانی قبل از صعود به قله دماوند است زیرا محل دارای امکانات کاملی برای استراحت و خوردن غذاست.

– در ادامه مسیر به شهر پلور می رسید. کوهنوردان برای صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی یا باید بعد از رسیدن به پلور از جاده اصلی خارج شوند و به سمت مسیر صعود بروند و یا اینکه بعد از پلور از آب اسک هم عبور کنند و سپس وارد جاده رینه شوند. هر دو شهر پلور و رینه، مبدا مناسبی برای صعود از مسیر جنوبی هستند و هر دو دارای مجتمع اقامتی برای کوهنوردان می باشند. اما بیشتر کوهنوردان برای صعود از پلور اقدام می کنند زیرا مجتمع کوهستانی پلور بزرگتر و مجهزتر از مجتمع رینه است و از سوی دیگر پلور برای کوهنوردانی که از تهران برای صعود راهی می شوند مسیر نزدیک تری می باشد.

– مجسمه نمادین یک کوهنورد در ابتدای مسیر قرارگاه فدراسیون و مجتمع کوهستانی در پلور قرار دارد. از کنار مجسمه کوهنورد وارد شهر پلور شوید و بلافاصله بعد از پل از فروشگاههای پلور مایحتاج موردنیاز خود را خریداری نمایید.

– پل سنگی و تاریخی پلور با قدمت پهلوی اول یعنی رضاشاه بر روی رودخانه لار قرار دارد و در مسیر شما به سمت قرارگاه فدراسیون است. علاقمندان آثار تاریخی می توانند با توقفی کوتاه از پل سنگی پلور دیدن کنند. سفر به پلور و تنگه زمان را ببینید.

– مجتمع کوهستانی پلور معروف به قرارگاه فدراسیون کوهنوردی است. قرارگاه پلور، در ارتفاع ۲۲۶۰ متری از سطح دریا، در زمین بزرگی واقع در ابتدای جادۀ سد لار و به صورت سالن سوله توسط فدراسیون کوهنوردی ایران ساخته شده است. این بنا شامل خوابگاه، حمام، سرویس بهداشتی، دیوارۀ سنگ نوردی و پارکینگ است بنابراین بهترین محل اقامت و شبمانی برای کوهنوردان قبل از صعود می باشد تا تطبیق بهتری با ارتفاع پیدا کنند. نرخ خدمات قرارگاه کوهنوردی پلور توسط فدراسیون تعیین میشود و معمولا از قیمتهای مناسبی به نسبت اقامتگاههای خصوصی برخوردار است.

– می توانید وسیله نقلیه خود را در محوطه پارکینگ قرارگاه پارک نمایید و با وسایل نقلیه شاسی بلند کرایه ای مانند پاترولها که در جلوی درب ساختمان قرارگاه جمع می شوند به گوسفندسرای احسانی در ابتدای مسیر صعود بروید. حتی می توانید راهنمای کوهنوردی استخدام نمایید تا صعودی بهتر را تجربه نمایید.

– از محل مجتمع کوهستانی پلور وارد جاده قدیم رینه شوید تا به سه راهی برسید. مسیر سمت چپ به سمت سد لار و مسیر غربی دماوند می رود و مسیر سمت راست به سمت رینه و پارکینگ جنوبی می رود. هر دو جاده آسفالت هستند.

– پارکینگ جنوبی در ابتدای مسیر صعود جنوبی قله دماوند در میانه ی جاده قدیم پلور به رینه قرار دارد اما به رینه نزدیک تر است. ادامه مسیر از پارکینگ جنوبی به سمت ارتفاعات بالاتر جاده خاکی و پر پیچ و خم است. بسیاری از کوهنوردان با وسیله نقلیه خود تا پارکینگ جنوبی می آیند و بعد از پارک کردن ماشین خود برای ادامه راه، وسیله نقلیه شاسی بلند کرایه می کنند.

– از طریق رینه نیز می توانید خود را به پارکینگ جنوبی برسانید. روز ملی دماوند همزمان با جشن تیرگان در شب سیزدهم آبان ‌ماه در شهر رینه توسط انجمن دوست داران دماوند هر ساله برگذار می شود. این جشن به ثبت ملی نیز رسیده‌ است. رینه شهر مهمی در دامنه دماوند است. امامزاده محمدطاهر مربوط به قرن ششم نشان دهنده قدمت رینه است. در صورت نبود جای مناسب حتی می توانید در پارک کوثر رینه چادر بزنید.

– قرارگاه کوهنوردی رینه محل مناسبی برای اقامت قبل از صعود است و امکانات آن مشابه قرارگاه پلور است. مجتمع کوهستانی رینه در جنوب خیابان اصلی قرار دارد و گنجایش حدود ۳۰ نفر را دارد. می توانید وسیله نقلیه خود را در کنار قرارگاه رینه در خیابان پارک نمایید و با کرایه ماشین های شاسی بلند آفرود به سمت پارکینگ جنوبی و گوسفند سرای احسانی حرکت نمایید.

– مسير جاده خاکی از پارکینگ جنوبی تا گوسفند سرا مسيري پر از دست انداز بطول حدود 6.5 کیلومتر است و طی نمودن این جاده با ماشین های شاسی بلند حدود نیم ساعت زمان نیاز دارد. بعد از بارش برف زمستانه کوهنوردان ناچارند از پارکینگ جنوبی پیاده تا گوسفندسرای احسانی راه را طی کنند در این صورت نیازی به طی مسیر در جاده نیست و می توانید از مسیر پیاده روی میانبر بطول کمتر از 4 کیلومتر که در چند نقطه نیز جاده را قطع می کند استفاده نمایید. یک جانپناه اضطراری کوچک در ارتفاع 2900 متری در نزدیکی این مسیر در نقشه و فایل GPS این برنامه مشخص شده است و در برنامه های زمستانه می تواند مفید باشد.

جانپناه دماوند
جانپناه سنگی, Stone Shelter

 

– علاوه بر مسیر اصلی جنوبی از سه مسیر دیگر شامل مسیرهای قرقه، لومر و ملاخوران نیز می توان از جبهه جنوبی به قله دماوند صعود کرد. ابتدای هر سه مسیر که از مسیر اصلی منشعب می شوند مشخص شده است و معرفی مختصری در مورد آنها خواهیم داشت اما مسیر اصلی این برنامه همان مسیر اصلی جنوبی است.

– مسیر جنوب غربی یا یال معدن یا یال قرقه یکی از مسیرهای صعود به قله دماوند از سمت جنوب می باشد و در میان مسیرهای جنوبی، غربی ترین می باشد. دسترسی مسیر قرقه از طریق جاده خاکی مابین پارکینگ جنوبی و گوسفندسرا است. تقریبا سه کیلومتر قبل از گوسفندسرا یک سه راهی وجود دارد و جاده ای به سمت معدن پوکه ای قرقه از سمت چپ جدا می شود. معدن قرقه امروزه متروکه است و جاده برای گوسفندسرای قرقه استفاده می شود و البته در ادامه مسیر به سمت معدن قرقه می‌رود.

– مسیر قرقه در قسمت ابتدایی حالت پله پله داشته و سپس بر روی یک یال خاکی به سمت بالا امتداد می یابد. از ارتفاع ۳۷۰۰ متری مسیر قرقه با مسیر یال چال چال(جنوب غربی) مشترک می شود. صعود به قله دماوند از مسیر غربی را ببینید.

– دو محل صاف با امکان کمپ در طول مسیر مشخص شده است. از ارتفاع ۴۵۰۰ متری به بعد مسیر صخره ای است و پاکوب در میان صخره ها امتداد پیدا می کند. در قسمت انتهایی به یال خاک زردها و تپه های گوگردی و سرانجام قله دماوند می رسید.

– مسیر یال لومر و اسپرین سر نیز یکی از مسیرهای صعود به قله دماوند از سمت جنوب می باشد و دقیقا به موازات مسیر اصلی جنوبی از سمت چپ(غرب) مسیر اصلی تا قله دماوند امتداد دارد. دسترسی مسیر لومر از چند نقطه میسر است. در واقع اگر از نقاط مختلف در طول مسیر اصلی جنوبی در حد چند صد متر به سمت غرب تراورس کنید به مسیر یال لومر می رسید. اولین نقطه دسترسی به یال لومر از طریق جاده خاکی مابین پارکینگ جنوبی و گوسفندسرا فراهم است. تنها حدود ۲۰۰ متر بعد از فرعی جاده معدن قرقه، فرعی جاده دره لومر قرار دارد.

– برای صعود از یال لومر با شروع پیاده روی در ادامه از رودخانه کوچکی عبور می کنید و به سه راهی می رسید. اینجا نقطه دسترسی دوم یال لومر از میانه ی مسیر گوسفندسرا به بارگاه سوم است. بسیاری از کوهنوردان ابتدا به گوسفندسرا می روند و ابتدا به سمت بارگاه سوم می روند. اما پس از عبور از رودخانه اول به سمت چپ تراورس کرده و به ابتدای یال اسپیرین سر یا لومر می روند. از اینجا یعنی ارتفاع حدود ۳۵۰۰ متری به بالا یال لومر دو شاخه می‌شود. دره لومر نیز بین این دو یال قرار دارد. مسیر لومر شرقی مسیر مناسب تری است. در ارتفاع ۴۲۰۰ متری این مسیر هم جای قابل قبولی برای چادر زدن وجود دارد اما بطور کلی یال لومر کمتر فضای مناسبی برای چادر زدن در طول مسیر خود دارد. در ارتفاع ۴۵۰۰ متری دو یال لومر غربی و شرقی به همراه یال دیگری که از سمت چپ غرب بارگاه سوم به نام خومه شروع می شود به هم می‌رسند. یال خومه دارای صخره‌های کوچک فراوانی است که عبور از بین آنها برای رسیدن به یال اصلی لومر زمان بسیاری تلف می‌کند. بنابراین همان دو نقطه دسترسی قبلی بیشتر توصیه می شود. در نهایت با عبور از تپه گوگردی به قله دماوند می رسید.

– اگر قصد صعود از مسیرهای قرقه و لومر نداشته باشید می توانید هم از طریق جاده خاکی و هم از طریق مسیر پاکوب که کوتاه تر است و در زمستان استفاده می شود از پارکینگ جنوبی خود را به سمت گوسفندسرا برسانید.

– محصولات محدودی مانند چای، آب و نوشابه را می توان از فروشگاهی در محل گوسفندسرا خریداری کرد که البته قیمتها کمی بالاست اما برای اطمینان بهتر است نیازهای خود را از قبل تهیه نمایید. گوسفندسرا علاوه بر فروشگاه دارای سرویس بهداشتی، چشمه با آب مناسب، تخت و کانکس برای استراحت نیز می باشد البته ظرفیت کانکس محدود است.

– در محل گوسفندسرا ، مسجد بزرگی به نام مسجد صاحب الزمان در سال ۱۳۷۱ ساخته شده است. مسجد صاحب زمان گنجایش حدود ۵۰ نفر را دارد و دارای نمازخانه، سرویس بهداشتی و محل استراحت کوهنوردان است. در تابستان گاهی ممکن است ظرفیت مسجد و کانکسها جوابگو نباشد و چادرهای کوهنوردان نیز در اطراف گوسفندسرا دیده شود.

– بسیاری از کوهنوردان برای حمل کوله های سنگین خود تا بارگاه سوم، از بارگاه دوم که نام دیگر گوسفندسرا است قاطر کرایه می کنند. خدمات قاطر و حمل کوله تبدیل به یکی از منابع درآمد مردم روستاهای دامنه دماوند شده است. برای این منظور لازم است قیمت را قطعی کنید و مراقب باشید تا قاطر بارگیری و حرکت نکرده است کوله های خود را روی زمین رها نکنید. کوله های سنگین خود را ترجیحا در گونی بگذارید و نام و نام خانوادگی خود یا گروهتان را روی آن بنویسید تا آسیب نبیند یا گم نشود. اگر گونی نداشته باشید می توانید در محل گوسفندسرا خریداری کنید. هزینه حمل هر گونی در تابستان ۱۴۰۰ بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان بوده است البته اگر وزن کوله پشتی غیر متعارف باشد به همان نسبت هزینه حمل بالا می رود و حتی ممکن است به 400 هزار تومان یا بیشتر نیز برسد. توجه کنید لازم است حتما یک کوله سبک برای رفع نیاز در پیمودن مسیر تا بارگاه سوم برای خود نگه دارید و همه بار را به قاطرها نسپارید.

– بعد از کمی حرکت از گوسفندسرا به سمت بارگاه سوم در سمت راست مسیر صعود یال ملاخوران یا مسیر مال اوخورون از مسیر اصلی منشعب می شود. اگر قصد صعود از یال ملاخوران داشته باشید باید بدانید یال ملاخوران نیز یکی از مسیرهای صعود دماوند از جبهه جنوبی می باشد و در سمت راست یا شرق مسیر اصلی جنوبی و در امتداد دره ای موسوم به کافردره قرار دارد. در مسیر صعود یال ملاخوران در ارتفاع ۴۰۰۰ تا ۴۴۰۰ متری محلهای مناسبی برای چادر زدن وجود دارد. در ارتفاع ۵۰۰۰ متری هم یک گرده سنگی در مسیر وجود دارد که دقیقا شرق آبشار یخی است و عبور از آن چندان سخت نیست. در بیشتر طول مسیر یال ملاخوران، مسیر اصلی جنوبی و کوهنوردانی که از ان مسیر صعود می کنند دیده می شود زیرا یال ملاخوران با فاصله کم و به موازات مسیر اصلی جنوبی قرار دارد و در نهایت هر دو بعد از گذر از تپه های گوگردی به قله دماوند می رسند.

– مسیر اصلی جنوبی از گوسفندسرا باید در شیبی ملایم به سمت بارگاه سوم حرکت کنید. به دلیل دشوار نبودن مسیر برخی از کوهنوردان خود کوله سنگین را حمل می کنند. کمی بالاتر در فصل مناسب از دشت شقایق و دو محل تختگاهی که مناسب کمپ های اضطراری هستند عبور می کنید تا به رودخانه اول برسید. در طول مسیر تابلوهای راهنما کمک شایانی برای کوهنوردان فاقد مسیریاب هستند.

– در مسیرهای جنوبی و غربی دماوند، همواره منظره دریاچه سد لار دیده می شود و چشم نواز است. در طول مسير هيچ چشمه اي تا بارگاه سوم وجود ندارد پس حتما آب کافي تا بارگاه سوم همراه خود داشته باشيد. بعد از رودخانه اول سه راهی وجود دارد که از نقطه مذکور نیز می توان به یال لومر دسترسی داشت و مسیر آن مشخص شده است اما به مسیر خود ادامه دهید تا پس از رودخانه دوم به سنگ دوشاخ و در نهایت به محل کمپ بارگاه سوم برسید.

– جانپناه قدیمی بارگاه سوم در سال ۱۳۴۶ در ارتفاع ۴۲۰۰ متری ساخته شده‌ است. پناهگاه قدیمی بارگاه سوم به علت سقوط بهمن در زمستان سال ۱۳۵۱ تخریب شد اما پس از یک سال بنای سنگی با گنجایش حدود ۳۰ نفر جایگزین آن شد. در پیرامون جانپناه بارگاه سوم سکوهای بزرگی برای چادر زدن کوهنوردان ساخته شده‌ است.

بارگاه سوم
پناهگاه بارگاه سوم, Bargahe Sevom Shelter

– تنها ۱۰۰ متر بعد از سکوها، به ساختمان مجتمع کوهستانی بارگاه سوم دماوند می رسید که به دلیل افزایش صعود کوهنوردان در مسیر جنوبی در سال ۱۳۸۷ کمی مرتفع تر از پناهگاه قدیمی ساخته شده‌ است. ساختمان مجتمع بارگاه سوم با در سه طبقه با حدود ۴۶۰ متر مربع زیربنا، ظرفیت حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر در شرایط عادی و حدود ۳۰۰ نفر در شرایط اضطراری را دارد.

– بارگاه سوم شامل اتاق‌های کمک‌های اولیه، انبار کوله، انبار عمومی، بوفه و غذاخوری، آشپزخانه، ظرفشویی کوهنوردان، اتاق مدیریت، اتاق خواب عمومی مجزا برای آقایان و بانوان، اتاق خواب اختصاصی و سرویس بهداشتی عمومی است. ساختمان بارگاه سوم به خوبی عایق کاری شده است و پنجره ها دو جداره می باشند. تجهیزات انرژی خورشیدی و موتور برق در ساختمان وجود دارد با این حال گاهی بطور منظم سرویس نمی شود و دمای داخل ساختمان به شدت سرد می شود.

– اگر قصد شبمانی در پناهگاه بارگاه سوم را دارید باید از قبل تخت یا اتاق خود را رزرو کنید. هزینه هر نفر برای کرایه تخت در اتاق عمومی در تابستان ۱۴۰۰ برابر ۳۰ هزار تومان بوده است. با این وجود بسیاری از کوهنوردان به دلیل سر و صدا و شلوغی ترجیح می دهند خارج از ساختمان چادر بزنند.
می توانید از کمپ های آماده و گرم VIP نیز استفاده کنید و حتی چادر نیز اجاره داده میشود که باید از قبل رزرو کرده باشید. در تابستان 1400 اقامت هر نفر در کمپ VIP از 100 تا 300 هزار تومان(بر حسب دریافت سرویس وعده های غذایی شامل صبحانه و ناهار و شام) و اجاره چادر سه نفره 200 هزار تومان بوده است. در حقیقت اهمیت خواب خوب قبل از صعود ارزش هزینه نمودن را دارد چون استراحت در اتاق عمومی ساختمان اصلی با وجود شلوغی و ازدحام جمعیت کمی دشوار است.

– لزوم رعایت قوانین در بارگاه سوم برای هر کوهنوردی ضروری است. جلوگیری از آلودگی صوتی در شب حیاتی است. در زمان ازدحام کوهنوردان وضعیت بهداشتی و زیست محیطی اطراف پناهگاه بسیار نامناسب می شود. صف های طولانی سرویس بهداشتی و بی توجهی برخی کوهنوردان برای بازگرداندن زباله های خود اوضاع را تشدید می کند. باند فرود هلي کوپتر در کنار بارگاه سوم و قسمت غربی آن قرار دارد. دقت کنید در باند نیز چادر نزنید زیرا علاوه بر اینکه ممکن است در امدادرسانی اختلال ایجاد کند خطرناک نیز می باشد.

– چشمه ی بارگاه سوم در واقع آب برف است که با لوله هدایت شده است بنابراین بهتر است آب را برای مصرف بجوشانید. چشمه مذکور و سرویس بهداشتی کمی از ساختمان اصلی فاصله دارند. علیرغم وجود مخازن فایبرگلاس برای ذخیره آب چشمه اما در زمستان و گاهی حتی در اوج تابستان و در مرداد ماه نیز ممکن است به دلیل برودت هوا آب جاری چشمه و سرویس بهداشتی در شب منجمد و قطع گردد. بنابراین حتما در طول روز آب مورد نیاز خود را بردارید در غیر این صورت با توجه به اینکه بارگاه سوم آخرین محل برای تهیه آب قبل از صعود است ناچار می شوید آب معدنی با بهای دو تا سه برابر قیمت روی کالا خریداری کنید. توجه کنید که بخصوص هنگام شلوغی گاهی موجودی آب معدنی فروشگاه نیز تمام می شود. فروشگاه بارگاه سوم علاوه بر آب معدنی اقلامی مانند دلستر، نوشابه، کنسرو، کمپوت، سوپ، آب جوش، قهوه، چای، بیسکوییت و … نیز دارد.

– دو مسیر به سمت قله وجود دارد یکی مسیر اصلی است که باید از همین مسیر صعود کنید. مسیر بعدی مسیر شن اسکی است که برخی کوهنوردان در بازگشت از قله برای راحتی و سرعت فرود بیشتر از آن استفاده می کنند. شوربختانه بدلیل جابجایی خاک و سنگ، طی مسیر در مسیرهای شن اسکی تخریب محیط زیست را تشدید می کند.

– مسیر اصلی صعود از بارگاه سوم به بالا مسیری مارپیچ با شیب ملایم و گاهی زیاد است. میله یا تیرکهای راهنما در طول مسیر صعود وجود دارند و بخصوص در زمستان راهنمای خوبی هستند.

جعبه کمکهای اولیه
باکس امدادی در مسیر جنوبی, Relief Box in South Routh

– در ارتفاع ۴۵۰۰ متری به یک محل صاف برای کمپ اضطراری می رسید. برخی کوهنوردان برای هم هوایی از بارگاه سوم تا این نقطه صعود می کنند و بازمی گردند. در ارتفاعات ۴۶۰۰ و ۵۱۰۰ متری جعبه های کمکهای اولیه و برانکارد برای حوادث احتمالی وجود دارد و نقاط آنها مشخص شده است.

آبشار یخی دماوند
آبشار یخی دماوند, Ice Fall in South Route

– یکی از زیباترین پدیده های کوه دماوند در مسیر جنوبی، آبشار یخی است که البته پاکوب مسیر جنوبی از ۲۰۰ متری غرب آبشار یخی عبور می کند و صعودکنندگان تنها منظره آبشار را می بینند. بهتر است از حرکت به سمت آبشار یخی پرهیز کنید و از مسیر اصلی خارج نشوید. پاکوب های منتهی به آبشار یخی شنی و ریزشی هستند و مسیر صعود و فرود نسبتا دشواری دارد.

– بلندای آبشار یخی دماوند ۷ متر و قطر آن حدود ۳ متر می‌باشد. یخ این آبشار هیچ‌گاه ذوب نمی‌شود. در برخی روزها در فصل تابستان بر اثر تابش آفتاب در میانه ی روز دمای هوا به بالای صفر می‌رسد و به دنبال آن، آب بسیار کمی جاری می‌شود که بعد از ظهر دوباره یخ می زند. به‌ همین دلیل آبشار یخی دماوند همیشه به همین شکل باقی مانده است. در بالای این آبشار، گودالی وجود دارد که در تمام طول سال پوشیده از برف است. آبشار یخی کوه دماوند با قرار داشتن در ارتفاع ۵۱۰۰ متری، از نظر ارتفاع از سطح دریا مرتفع‌ترین آبشار در خاورمیانه می‌باشد.

– با عبور از آبشار یخی و قبل از رسیدن به صخره ای بنام سنگ پستان که قبل از تپه گوگردی قرار دارد در ارتفاع ۵۲۳۰ متری به یک محل کمپ اضطراری دیگر می رسید. البته در مسیر صعود از بارگاه سوم تا قله چندین محل صاف برای کمپ اضطراری وجود دارد اما همه در معرض باد هستند با این وجود شاخص ترین انها را مشخص نموده ایم. کمی بالاتر از این نقطه تقاطع مسیرهای پاکوب اصلی و مسیر شن اسکی است. البته پاکوبها و مسیرهای فرعی زیادی بر اثر تردد کوهنوردان در جبهه جنوبی ایجاد شده است اما مسیرهای مشخص شده ایمن ترین مسیرها هستند.

تپه گوگردی
تپه های گوگردی, Sulfur Hills

– به صعود خود در مسیر اصلی ادامه دهید. بعد از صخره سنگ پستان فوران گاز گوگرد به تدریج به مشام می رسد و تنفس را سخت می‌کند. همراه داشتن ماسک، عینک بوران و کلاه بوران کمک‌کننده است. تپه گوگردی نامی است که به منطقه فوران گاز گوگرد در جنوب قله دماوند اطلاق می شود. در این منطقه زمین زرد رنگ است که ناشی از رسوبات گوگردی می باشد. در صعود از جبهه جنوبی ناچار هستید از تپه گوگردی عبور کنید. بوي بسيار بد و تند گوگرد آزار دهنده است. گازهای گوگردی علاوه بر اینکه تنفس را دشوار می سازند در صورت برخورد با چشم نیز سوزش شديد ايجاد مي کنند.

تپه های گوگردی
تپه های گوگردی, Sulfur Hills

 

– ابتدای تقریبی تپه گوگردی در نقشه مشخص شده است. اینجا تعدد راهها و پاکوبهای متقاطع زیاد می شود. گاهی وزش باد و شدت گازهای گوگردی باعث می شود عبور از تپه گوگردی دشوار شود در این صورت کوهنوردان در نزدیکی قله مسیر خود را کمی به سمت شمال شرق منحرف می کنند تا تپه گوگردی را از سمت شرق دور بزنند و سپس به قله برسند. مسیر شرقی تپه گوگردی نیز مشخص شده است و می توانید از آن برای پیمودن بخش انتهایی مسیر قبل از رسیدن به قله استفاده کنید.

– بزرگترین حفره خروج گاز گوگرد که از پایین کوه هم پیداست در نزدیکی قله قرار دارد. بعضی کوهنوردان با هدف گرفتن عکس یادگاری بیش از حد به دهانه های خروج گوگرد نزدیک می شوند در حالی که یک لحظه تغییر جهت باد کافی است که در معرض مستقیم گاز گوگرد و خفگی قرار گیرند. در هر صورت گاز گوگرد در تمام منطقه وجود دارد و باید سعی کنید پشت به باد و از جهت مخالف تنفس کنید و از مسیرهایی که نزدیک به فوران گوگرد هستند فاصله بگیرید. با وجود همه تدابیر ممکن است بر حسب شرایط، بوی گوگرد یادگاری از دماوند تا مدت‌ها در لباس، کوله‌پشتی و وسایل کوهنوردی شما باقی بماند.

– در نهایت به قله دماوند بام ایران خواهید رسید. نام دماوند به دو صورت دباوند و دنباوند نیز آورده شده‌ است. این کوه را با نام‌های کاملاً متفاوت بیکنی و جبل لاجورد نیز ثبت کرده‌اند. نام دماوند در تورات نیز آمده است و صورت کهن آشوری آن بیکن است. در مورد دلیل نام‌گذاری دماوند در فرهنگ معین آمده‌است که دماوند به معنی دم (دود و بخار) + آوند است.

دماوند
قله دماوند, Damavand Peak

– حفره آتشفشانی قله دماوند، دایره ای با قطر حدود دویست تا چهارصد متر است و دریاچه‌ای از یخ آن را فرا گرفته است. اگر شرایط مساعدی داشته باشید به راحتی می توانید حفره دایره ای قله دماوند را دور بزنید و اطراف آن را ببینید. بیشترین و عمده‌ترین فعالیت آتشفشانی دماوند نزدیک به ده هزار سال پیش روی داده که سبب شکل‌گیری آن به فرم فعلی شده‌ است. آخرین فوران و فعالیت جدی آتشفشانی آن نیز قدمت ۴۰۰۰ ساله دارد.

– نمای دریاچه سد لار، قلل تیز کوه و گل زرد، آسمانکوه، توچال، خط الراس دوبرار، قله پاشوره، قلل دوخواهران و ناظر بزرگ و سایر قلل البرز از روی قله دماوند قابل دیدن هستند. به دلیل ارتفاع زیاد از روی دماوند نمای قلل اطراف شبیه عکس های ماهواره ای به نظر می رسد.

– نخستین کسی که ادعای صعود به دماوند را کرده‌است ابودلف خزرجی به سال ۲۹۲ هجری است. اما اولین صعود اروپاییان به قله دماوند مربوط به توماس هربرت انگلیسی در سال ۱۶۲۷ میلادی است. همچنین نخستین صعود مستند ایرانی به قله دماوند به تیم سرهنگ محمدصادق‌خان قاجار و سال ۱۸۵۷ میلادی بازمی‌گردد.

قله دماوند
قله دماوند, Damavand Peak

– در گذشته لاشه چند گوسفند یخ زده بر روی قله دماوند وجود داشت و این لاشه ها تبدیل به نماد دماوند شده بودند طوری که کوهنوردان با آنها عکس یادگاری می گرفتند اما اکنون لاشه ها وجود ندارند و به جای آنها لوح نوشته قله دماوند نصب شده است.

– برای بازگشت از قله دماوند می توانید از سایر مسیرها نیز استفاده کنید اما کوهنوردان معمولا مسیر جنوبی را برای فرود برمی گزینند. اگر از مسیر جنوبی بازمی گردید ترجیحا همان مسیر اصلی را انتخاب کنید و وارد مسیر شن اسکی نشوید. مسیر شن اسکی در بیشتر مسیر در غرب مسیر اصلی قرار دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی چیست؟

برای آمادگی بیشتر برای صعود به قله دماوند از دو الی سه هفته قبل، برنامه های آمادگی انجام دهید. صعود به قله های بالای ۴۰۰۰ متر و شبمانی در ارتفاعات بالای ۳۵۰۰ متر بسیار کمک کننده است.

زمان بندی مناسب برنامه، افزایش روزهای برنامه و گام برداری آرام، کمک شایانی در صعود موفقیت آمیز خواهند داشت. صعودهای سرعتی به خصوص برای افراد و گروههای فاقد تجربه کافی، بسیار خطرناک و بدور از رعایت ایمنی در کوهنوردی می باشد.

برای جلوگیری از ارتفاع زدگی، علاوه بر اجرای برنامه های آمادگی قبل از صعود و اجرای زمان بندی مناسب در دماوند لازم است تنفسهای منظم و ارادی شکمی، نوشیدن منظم آب دارای املاح، گام برداری بسیار آرام و هم هوایی مناسب قبل از صعود نهایی را انجام دهید. وجود اسپري اکسيژن قابل تهیه از داروخانه ها مي تواند کمک موثری برای شروع علائم ارتفاع زدگی باشد.

به محض شدت یافتن علائم ارتفاع زدگی که می تواند تهوع، سرگیجه، سردرد و… باشد از صعود صرف نظر کنید و با کاهش ارتفاع از بروز خطرات جدی مانند ادم مغزی و ادم ریوی که ممکن است جان کوهنوردان را تهدید کند جلوگیری نمایید.

حتی اگر تجربه کافی دارید از صعودهای انفرادی به قله دماوند پرهیز کنید. حضور در گروه جلوی بسیاری از حوادث را می گیرد.

داشتن لباس و تجهیزات بویژه لوازم ایمنی و مسیریابی برای صعود دماوند بسیار ضروری است. حتی اگر حدس می زنید برخی از تجهیزات ممکن است استفاده نشوند لازم است جانب احتیاط را رعایت کنید. سرمازدگی، ارتفاع زدگی و گم شدن بسیار در دماوند شایع هستند و عامل بیشتر حوادث می باشند.

برنامه ریزی و توجه ویژه برای تغذیه مناسب در دماوند اهمیت حیاتی دارد. تلاش نمایید کمترین تغییر را در عادات تغذیه ای خود انجام دهید. کربوهیدراتها و مواد غذایی گیاهی و طبیعی مانند برنج، ماکارونی و سیب زمینی بیشتر مصرف کنید. از مصرف مواد غذایی چرب، گوشتی، حساسیت زا و فاقد ارزش غذایی خودداری کنید. کشمش، خرما، نان خشک، لیموترش، سوپ، عسل، خوراکی های نمکی و کم چرب همگی به صعود موفق کمک می کنند.

به خواب مناسب در شبهای قبل از صعود به قله بویژه آخرین شب اهمیت دهید. در روز صعود نیز تلاش کنید با زمان بندی مناسب صبح زود صعود خود را شروع کنید تا بتوانید پیش از ظهر یا حداکثر ظهر به قله صعود کنید. بعد از ظهر معمولا هوای قله ناپایدار می شود و خطرات افزایش پیدا می کند.

در بیشتر طول مسیر صعود جنوبی تقریبا آنتن دهی تلفن همراه وجود دارد. خطوط ايرانسل و همراه اول تا بارگاه سوم و حتی ارتفاع ۴۸۰۰ بسيار عالي آنتن دهي دارند. خطوط همراه اول بر روي قله هم آنتن دهي دارند و از اينترنت خوبي برخوردار هستند.

شوربختانه نوشتن یادگاری در طول مسیرهای صعود و به‌ ویژه بر فراز قله ی دماوند بسیار مرسوم است و حتی نصب تابلوهای یادبود، پرچم‌ گروهها و یادبود کشته‌شدگان از جمله آسیب های کوه دماوند محسوب می شوند.

براي دريافت گواهي صعود به قله دماوند حتما يک عکس تک نفره در بالاي قله بگيريد و براي دريافت گواهي که نیاز به پرداخت هزینه نیز دارد به ساختمان قرارگاه فدراسيون در پلور مراجعه کنيد. گواهی صعود ارزش معنوی و مادی خاصی ندارد اما معدودی از کوهنوردان برای دریافت آن به جهت اثبات صعود خود به قله دماوند علاقمندند.

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از صعود دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

 

برچسب ها: جبهه جنوبی دماوند, قله دماوند, قله دماوند از مسیر جنوبی

مطالب پیشنهادی دیگر:

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مجید افضلی
    21 آذر 1401 11:54 ق.ظ

    بهترین گروه کوهنوردی تهران که تجربه حضورش را داشتم . واقعا کارتون درسته . دمتون گرم و موفق باشید

    پاسخ
  • رضا محبی
    21 آذر 1401 12:27 ق.ظ

    اسم گروه آوای طبیعت را بارها شنیده بودم. توی یکی از صعودها به دماوند از نزدیک دیدمتون. تیم بسیار منظم و یکدست و کاملا حرفه ای. موفق باشید و همیشه بر فراز

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

5 × 5 =

keyboard_arrow_up